KREDITI

Korisne informacije o kreditima

Ako radite u Njemačkoj:

auxmoney - Geld leihen für den UrlaubZa one koji žive u Hrvatskoj

Želite jeftinije kupovati

Bio preparati jeftiniji i 60%
Posao za sve
Krediti u švicarcima

Prenosimo vam djelove tekstova sa internetskih portala na ovu složenu temu kako bi dobili pravi uvid. Bližimo se rješenju ovog teškog problema za štediše.

Najnovije

Austrijski Vrhovni sud srušio kredit u švicarcima

Austrijski Vrhovni sud nedavno je potvrdio presudu Trgovačkog suda u Beču kojom je ugovor jedne klijentice s bankom za kreditiranje u švicarskim francima proglasio ništetnim.
Ugovor o kreditiranju u francima proglašen je ništavnim jer je financijska savjetnica klijenticu nagovorila da svoj kredit iz domaće prebaci u stranu valutu, odnosno iz eura u švicarski franak, piše Večernji list  prenoseći austrijski Die Presse.,

'I banke – unatoč jasnoj nesigurnosti klijentice – u ugovoru nisu objasnile rizike', piše Die Presse.

-----------------------------------------------------------------------

BANKE SU KRIVE! Osam tuženih banaka proglašeno krivim za kredite u švicarskim francima


ZAGREB - Na Trgovačkom sudu u Zagrebu izrečena je presuda u slučaju Franak. Više od 100.000 hrvatskih korisnika kredita vezanih uz švicarski franak dobilo je spor protiv osam hrvatskih banaka koji je pokrenula udruga Potrošač.

Banke su krive jer su parametre izračuna kamatnih stopa utvrđivale na štetu građana, a nisu to učinile ranije. Građani nisu bili informirani od strane banaka i time su banke povrijedile njihov kolektivni interes - kazao je sudac.----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Kredite u švicarcima ima 38,4 posto građana


Hrvatski građani imaju u bankama više od 22,6 milijardi kuna stambenih kredita vezanih za švicarski franak, što je 38,4 posto od ukupnih stambenih kredita stanovništva koji su po podacima Hrvatske narodne banke krajem ožujka ove godine iznosili malo manje od 59 milijardi kuna.

Ove brojke očito govore o razmjerima značaja presude zagrebačkog Trgovačkog suda koja ide u korist korisnika stambenih kredita u 'švicarcima' opterećenih velikim povećanjima kreditnih rata pod utjecajem rasta tečaja franka i promjena kamatnih stopa.


-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Zašto se vlasnici kredita u 'švicarcima' ne trebaju još veseliti


Nema mjesta ishitrenim izračunima koliko bi vam rata bila manja. Osim u slučaju da bankezaključe da bi im bilo isplativije postići nagodbu.... Zašto? Radi se tek o prvostupanjskoj presudi nakon koja je tek slijede lavine žalbi, jedne ili obiju strana, a do pravomoćnosti presude može proći i nekoliko godina.


--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Detalji koje trebate znati imate li kredit u švicarcima!


Sudac zagrebačkog Trgovačkog suda Radovan Dobronić presudio je u sporu udruge Potrošač i osam velikih banaka da su banke povrijedile kolektivni interes i prava potrošača.  
Banke su najavile žalbe. Mnogo je sada nepoznanica i bezbroj pitanja nakon ove presude. Sve je pojasnio odvjetnik Branko Šerić.

Mogu li građani očekivat povrat novca?

Branko Šerić: Ovo je tek nepravomoćna presuda. Slijedi nam žalbeni postupak pred Visokim Trgovačkim sudom, a nakon toga postoji mogućnost revizije na Vrhovnom sudu. Tek nakon što se iscrpe svi pravni lijekovi i ukoliko ova presuda ostane ovakva kakva jest onda mogu očekivati. Ali, svaki potrošač ponaosob mora tužiti banku s kojom je sklopio ugovor da bi ostvario povrat svog novca.